Somat Logo

Turški nekvašeni kruh

Sestavine:
Št. porcij: 4

  • 200 g pirine moke (tip 1050)
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 100 ml mlačne vode
  • 2 paradižnika
  • 10 g peteršilja
  • 400 g mlete jagnjetine
  • 4 žlice paradižnikove paste
  • 2 žlici česnovega olja
  • 1/4 žličke suhega divjega česna
  • 1 žlička zdrobljenega čilija
  • 1/2 žličke kumine
  • Sok 1 limone za dekoracijo
  • 1/2 čajne žličke ruja za dekoracijo
  • pirina moka za posipanje 
  • sol
  • poper

Pripomočki: pečica, cedilo, velika posoda, papir za peko ali pladenj za pico, papirnata brisača, deska za rezanje, nož, ognjevarna posoda, pergamentni papir, valjar

Pečico nastavite na najvišjo temperaturo (230 °C–300 °C/450–475 °F) in vanjo postavite kamen za peko pice ali papir za peko, da se segreje. V veliko posodo presejte pirino moko skupaj s soljo in postopoma dodajajte mlačno vodo in oljčno olje. Testo dobro mesite približno 5 minut, dokler ne bo mehko in prožno.

Razdelite ga na kroglice, velike kot teniška žogica, prekrijte z mokro papirnato brisačo in pustite počivati okrog 10 minut.

Paradižnike dodajte v ognjevarno posodo in jih prelijte z vročo vodo, tako da so pokriti z vodo. Pustite stati približno 30 sekund, nato pa jih hitro ohladite v ledeni kopeli, preden jih olupite.

Peteršilj drobno nasekljajte. Polovico ga prihranite za dekoracijo. V veliki posodi zmešajte mleto jagnjetino, na kocke narezan paradižnik, polovico nasekljanega peteršilja, paradižnikovo pasto, suh divji česen, česnovo olje, zdrobljen čili in kumino. Začinite s soljo in poprom.

Na dobro pomokani površini razvaljajte kroglice testa v velike kroge, debele približno pol centimetra. Prestavite jih na pergamentni papir.

Mešanico jagnjetine tanko razporedite po vrhu testa in nežno pritisnite s konicami prstov. Pico prestavite na pergamentni papir v pečici in jo nežno povlecite na vroč papir za peko. Pecite približno od 5 do 8 minut ali dokler ni ob straneh rahlo napihnjena in zapečena. Ponovite, dokler ne porabite preostanka testa in nadeva.

Potresite s peteršiljem. Če želite, po okusu dodajte limonin sok in ruj. Zvijte in dober tek!

Ne marate pospravljanja? Le zakaj?

Ko boste zaključili svoj #enjoytogether trenutek, vam ne bo treba skrbeti zaradi umazane posode.
S Somatom bo celo najtrdovratnejša umazanija, kot so maščoba in ostanki zažgane hrane, odstranjena, vaša posoda pa enostavno in brezhibno čista.