Skip to Content

Pečen piščanec z rdečo pomarančo in polento

Število porcij: 4

Sestavine:

  • 1 piščanec
  • 3 rdeče pomaranče
  • 2 stroka česna
  • 10 listov žajblja
  • 30 g suhih brusnic
  • 150 g masla
  • 500 ml zelenjavne jušne osnove
  • 200 ml mleka
  • 180 g polente
  • 60 g parmezana
  • 6 žlic sesekljanih mandljev
  • maslo za namastitev
  • sol
  • poper

Pripomočki: pečica, rezalna deska, strgalnik za drobno ribanje, ožemalnik citrusov, nož, lonec, kuhalnica, ponev za pečenje, čopič za peko, ponev, metlica

Segrejte pečico na 180 °C. Začnite pri prsih in z ročajem žlice nežno razrahljajte kožo piščanca, pri tem pa pazite, da je ne poškodujete. Postavite na stran.       

Sesekljajte česen in brusnice ter malo več kot polovico listov žajblja. S strgalnikom za drobno ribanje naribajte vso lupino ene rdeče pomaranče. Pomarančo iztisnite, da dobite sok, in postavite na stran. Preostale rdeče pomaranče narežite na rezine.       

V majhni kozici stopite dve tretjini masla. Dodajte lupinico in sok rdeče pomaranče, brusnice, sesekljan žajbelj in česen. Posolite in popoprajte, premešajte in pustite lahno vreti približno 3–4 minute. Postavite na stran.       

Namastite ponev za pečenje z malo masla. Po dnu ponve v plasteh položite rezine rdeče pomaranče. Tri rezine shranite za okrasitev ob serviranju.       

Del piščanca med prsmi in kožo namažite z maslom. Piščanca položite v ponev za pečenje in ga s čopičem premažite z omako iz rdečih pomaranč. Pecite pri 180 °C približno 60 minut. Med peko piščanca na približno 20 minut polivajte z omako iz rdeče pomaranče.       

V ponvi pražite sesekljane mandlje približno 3–4 minute, da zlato porjavijo.       

Medtem ko se piščanec peče, skuhajte polento. V lonec nalijte zelenjavno jušno osnovo in mleko. Posolite in popoprajte ter zavrite. Med nenehnim mešanjem vmešajte polento. Na srednji temperaturi pustite vreti približno 15 minut in ves čas mešajte. Ko je polenta skuhana, dodajte nariban parmezan in preostalo maslo.

Polento postrezite v skodelicah in jo okrasite s praženimi mandlji. Piščanca vzemite iz pečice. Postrezite ga celega ter ga okrasite s preostalimi rezinami rdeče pomaranče in listi žajblja.

Ne marate pospravljanja? Le zakaj?

Ko boste zaključili svoj #enjoytogether trenutek, vam ne bo treba skrbeti zaradi umazane posode.
S Somatom bo celo najtrdovratnejša umazanija, kot so maščoba in ostanki zažgane hrane, odstranjena, vaša posoda pa enostavno in brezhibno čista.

Raziščite več

  • Spoznajte našo pobudo #enjoytogether.

  • Zakaj bi pomivanje posode moralo biti dolgočasno? S temi nasveti je zabava zagarantirana, naši izdelki pa bodo poskrbeli za še lažje pomivanje posode!

  • Poiščite popoln recept za vaše najbližje.