Skip to Content

Najbolj vroči trendi v poletni prehrani leta 2020

Z naraščanjem temperatur se znižuje naša želja po težki hrani. Poleti bi si morali privoščiti lahke, preproste in osvežujoče jedi. In čim bolj okusne in zdrave, seveda. Dobrodošli v najbolj vročih trendih poletne prehrane, ki so priljubljeni po svetu in jih je najbolje uživati skupaj.

Sladoled za odrasle

Če menite, da je sladoled samo razvada za otroke, se motite. Onkraj običajnih okusov, kot so čokolada, vanilja, jagoda, straciatella in drugi, obstajajo številne kreacije, katerih namen je privlačiti zlasti odrasle ljubitelje ledeno hladnih mešanic.

Obsegajo vse od temne čokolade do sladoleda z okusom kozjega sira skupaj z omako iz sladkega korena. Jasno je, da ti okusi res niso namenjeni vašim otrokom. Zanima nas, na katere sladoledne kreacije bomo naleteli poleti 2020.

Nizka vsebnost sladkorja in nadomestki sladkorja

Na splošno velja, da je iskanje nadomestkov sladkorja za užitke v vaši poletni prehrani v polnem zamahu. Vse več inovacijskih izdelkov si utira pot v trgovine. Po mnenju strokovnjakov iz maloprodaje sodijo nektar iz sladkega krompirja, sirup iz semen granatnega jabolka in sladkor iz sadeža Luo Han Guo med najbolj vroče in najbolj sladke trende v poletni prehrani.

Leto 2020 bo leto poletnega sendviča

Poletni obrok postane nekoliko obilnejši s pogosto opečeno klasiko, ki je vedno znova na novo odkrita: sendvič. Različne sestavine, kot so poblano paprika in sir Gruyere, kot tudi kari, tartufi, češnje, havajski okusi, rikota, javorjev sirup in limonska trava, so le nekateri izmed pristopov, s pomočjo katerih to zimzeleno klasiko vedno znova na novo odkrivamo.

In ta trend se še nadaljuje, zlasti poleti, ko vsepovsod poganjajo novi sendviči, ki predstavljajo osnovo za nastanek bolj divjih kreacij, ki jih lahko vzamete s seboj kot lahke prigrizke. Če vaše ime ni Bogdan Bogataj, se v velikem loku izognite sendviču iz govedine Kobe, ki je v Aziji na voljo za približno 169,5 evra.

Vzpon zahodnoafriške kuhinje

Zahodnoafriška živila bodo igrala pomembno vlogo v trendih poletne prehrane leta 2020, skupaj s še posebej osvežujočimi okusi, kjer prevladujejo čili, ingver in limonska trava. Toda tudi dobro znana super živila, kot sta moringa in tamarinda, bodo še vedno priljubljena. V hrani in pijači se vse pogosteje pojavljajo bogate in zemeljske sestavine, ki bodo nepogrešljive tudi v slastni poletni prehrani leta 2020.

Osvežujoče pijače za spopadanje z vročino

S hladno poletno pijačo v roki se je veliko lažje spopasti z vročimi poletnimi dnevi. Trend poletne prehrane: voda z dodanimi različnimi naravnimi okusi − limona, limeta, meta, kumara, sivka, rožmarin ali ingver so osvežujoči dodatki po izbiri.

Toda osvežujočo noto dodajo tudi fermentirane pijače skupaj s svojo rahlo kislostjo. Poleg tega pa imajo izjemno zdravilen učinek na vašo prebavo, enostavno pa jih lahko pripravite tudi sami. Morda celo skupaj, ker kaj je bolje od poletnega uživanja v osvežujočih pijačah na prostem skupaj s prijatelji (ob ohranjanju socialne distance, seveda).

Sezonski prigrizki povsod

Redni trije obroki dnevno so že stvar preteklosti. Številni delovni ljudje si jih v hitrem tempu življenja ne morejo več privoščiti.

Bolje je, da so povsod na voljo sezonski in zdravi prigrizki namesto običajne hitre hrane. Sveže sadje in hrustljava zelenjava, mešane solate in drugi za uživanje preprosti prigrizki vas čakajo na policah, da jih zaužijete. Poskrbite le za trajnost: ker sezonskih in lokalno pridelanih živil ni treba prepeljati čez pol sveta, je manjši tudi delež emisij CO2.

Splošni trend: več trajnosti

Čeprav to ni neposredno trend poletne prehrane, želimo poudariti, da postaja trajnost vse bolj pomembna. To vključuje vse od restavracij, kjer uporabljajo papirnate slamice, prenehanja uporabe plastike za enkratno uporabo, nakupovanja v trgovinah brez embalaže do bolj trajnostnega kmetijstva, dobave in priprave hrane.

Z recepti za jedi, ki jih je enostavno pripraviti ter so okusne in lahke, bo poletje 2020 za vas še okusnejše:

Za številne svoje največje trenutke v življenju pripravimo obrok oziroma ga delimo z drugimi in na ta način se med seboj povezujemo. V naših navdihujočih člankih odkrijte zanimiva dejstva in zamisli o tem. Bodite navdihnjeni!

Ne marate pospravljanja? Le zakaj?

Ko boste zaključili svoj #enjoytogether trenutek, vam ne bo treba skrbeti zaradi umazane posode.
S Somatom bo celo najtrdovratnejša umazanija, kot so maščoba in ostanki zažgane hrane, odstranjena, vaša posoda pa enostavno in brezhibno čista.

Raziščite več

  • Spoznajte našo pobudo #enjoytogether.

  • Zakaj bi pomivanje posode moralo biti dolgočasno? S temi nasveti je zabava zagarantirana, naši izdelki pa bodo poskrbeli za še lažje pomivanje posode!

  • Poiščite popoln recept za vaše najbližje.