Krofi z marmelado

Število porcij: 12

Sestavine:

  • 200 g jagodne marmelade
  • 500 g moke
  • 70 g sladkorja
  • 130 ml mleka (mlačnega)
  • 30 g svežega kvasa
  • 2 jajca
  • 2 rumenjaka
  • 100 g masla
  • 1 strok vanilije (semena)
  • 1½ l rastlinskega olja
  • 200 g sladkorja v prahu
  • moka za posip 
  • sol

Pripomočki: posoda, kuhinjska krpa, modelček za piškote, deska za rezanje, valjar, termometer za hrano, zajemalka z režami, lonec s pokrovom, papirnate brisače, nastavek in vrečka za dekoriranje

V posodo dodamo moko in sladkor in dobro premešamo. Na sredini oblikujemo majhno vdolbino, dodamo mleko in po vrhu nadrobimo svež kvas. Pustimo stati približno 15 minut.

Dodamo jajca, rumenjake, maslo, semena vanilijevega stroka in začinimo s soljo. Gnetemo, dokler ne nastane gladko testo, nato pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati na toplem mestu pribl. 45 min. Količina testa se naj podvoji.

Na delovno površino potresemo moko in na hitro pregnetemo testo do gladkega. Testo povaljamo in z modelčkom za piškote ali kozarcem izrežemo kroge. Te prenesemo na desko za rezanje in ponovno pustimo vzhajati na toplem mestu pribl. 15-20 minut.

V lonec dodamo olje in segrevamo, dokler ne doseže temperature 170 °C. Enega za drugim previdno dodajamo kroge testa, nato zapremo pokrov in jih pustimo cvreti pribl. 2-3 minute. Nato jih previdno obrnemo in pustimo cvreti pribl. 2-3 minute še na drugi strani.

Krofe umaknemo iz lonca in jih posušimo na krožniku, obloženem s papirnato brisačo.

Vrečko za dekoriranje z dolgo konico napolnimo z jagodno marmelado. Marmelado iztisnemo v stranski del krofa. Po želji okrasimo s sladkorjem v prahu. Dober tek!

Ne marate pospravljanja? Le zakaj?

Ko boste zaključili svoj #enjoytogether trenutek, vam ne bo treba skrbeti zaradi umazane posode.
S Somatom bo celo najtrdovratnejša umazanija, kot so maščoba in ostanki zažgane hrane, odstranjena, vaša posoda pa enostavno in brezhibno čista.

Raziščite več