Skip to Content

Kako deluje sredstvo za pomivanje posode?

Sredstvo za pomivanje posode očisti našo posodo, da jo lahko vedno znova uporabimo. A kako sredstvo za pomivanje posode deluje? Znanstvena podlaga tega izdelka vas bo pustila brez besed.

Kako deluje sredstvo za pomivanje posode: molekule detergenta

Obstajata dve različni vrsti molekul. Nekatere so hidrofilne, kar pomeni, da jih privlači voda, medtem ko so druge hidrofobne, kar pomeni, da jih voda odbija. Olje je sestavljeno iz hidrofobnih molekul.

Struktura sredstva za pomivanje posode

Ko se ti dve vrsti molekul združita, sestavljata molekulo detergenta. Molekula sredstva za pomivanje posode vsebuje hidrofilni in hidrofobni del. Prvi ima polarno strukturo, ki se veže z vodo med vašim pomivanjem posode. Drugi ima nepolarno strukturo, ki se veže z maščobo in oljem.

Kako deluje sredstvo za pomivanje posode?

Ko postavite mastno ponev v korito, polno milnice, se olje ali maščoba na ponvi ne razgradi v vodi samodejno. Molekule olja so namreč nepolarne, medtem ko so molekule vode polarne. Kako torej sredstvo za pomivanje posode deluje? Deluje z uporabo svoje polarne in nepolarne strukture, ki deluje kot most ali emulzifikator.

Medtem ko se olje naravno ne meša z vodo, se molekule mila prerazporedijo, ko pridejo v stik z oljem. Če bi na tej točki opazovali molekulo detergenta, bi videli, da je hidrofilna polarna stran molekule (ta, ki obožuje vodo) usmerjena proti vodi. Hidrofobni del, ki obožuje maščobo, pa je usmerjen proti olju. Ta del se drži maščobe in jo ujeme v molekulo ter povleče proč od posode. Milnico je zdaj mogoče enostavno izprati.

Kako deluje sredstvo za pomivanje posode: pomivanje posode

Molekule sredstva za pomivanje posode dvignejo umazanijo, bakterije in maščobo s posode in se prenesejo v odtok. Po izpiranju sredstva za pomivanje posode z vodo je posoda čista in pripravljena za ponovno uporabo.

Poleg tega sta za doseganje optimalnih rezultatov potrebna voda (ki lahko že sama raztopi številne delce hrane) in mešanje ali trenje.

Ali ste se kdaj vprašali, kako deluje sredstvo za pomivanje posode? Zaradi edinstvenih delov molekule mila je lahko vaša posoda čista in brez maščobe po vsakem ročnem pomivanju.

Povezani članki