Skip to Content

Kako pomivati posodo?

Ali se spomnite občutka, ko se po prijetnem obroku začne posoda nabirati in na koncu sploh ne veste, kje se je lotiti? Opazujete številne umazane ponve, krožnike, lončke in pribor, za katere si želite, da bi magično izginili. Če veste, kako pravilno pomiti posodo, lahko prihranite veliko časa in truda. In tako smo za vas sestavili majhen vodnik.

Katere pripomočke potrebujete?

Obstaja več pripomočkov, ki vam lahko pomagajo pomiti, zdrgniti in posušiti posodo, vključno z naslednjimi:

 • Sredstvo za pomivanje posode
 • Gobice
 • Krpe
 • Krtačke
 • Žičnate gobice
 • Gumijaste rokavice
 • Kuhinjske krpe
 • Stojalo za posodo

Krtačke iz najlonskih ščetin so, kar zadeva krtačke, pogosto najboljša izbira, saj se na njih zadržuje manj bakterij. Žičnate gobice uporabljajte previdno. Čeprav lahko hitro pomagajo odstraniti sprijeto hrano, lahko prav tako spraskajo površino posode.

Razvrščanje posode

Najprej morate posodo razvrstiti glede na vrstni red pomivanja. Vedno začnite z najmanj umazano posodo. Tako bo voda dlje časa čista. To vključuje:

 • Kozarce
 • Lončke
 • Pribor

Nato morate s krožnikov in posod odstraniti madeže in ostanke hrane. Močno umazani in mastni kosi ter lonci in ponve pridejo na vrsto zadnji. Če je na kakšni posodi sprijeta hrana ali pa se je na njej zapekla maščoba, jo naprej namočite, da se umazanija ali hrana zmehča, saj bo to olajšalo pomivanje. S sredstvom za pomivanje posode Pril je treba posodo namakati samo par minut in nato je pomivanje že enostavnejše.

Če je mogoče, hrano odstranite s krožnikov po jedi in pred pomivanjem. S tem bo čiščenje enostavnejše, hrana se ne bo sprijela za posodo in voda za pomivanje bo čistejša.

Izbira pravega sredstva za pomivanje posode

Pravo sredstvo za pomivanje posode lahko povzroči precej različne rezultate tako pri posodi, krožnikih in lončkih kot na vaših rokah. Prilov Kraftgel je bil razvit za reševanje največjih težav pri pomivanju posode, saj hkrati odstrani škrob, umazanijo in zažgane ostanke. Njegova zmogljiva kombinacija izjemne moči za raztapljanje maščobe in dvojne encimske tehnologije bo poskrbela, da bo vaša posoda spet bleščeče čista brez napornega drgnjenja. Če imate suho ali občutljivo kožo, uporabite blažje sredstvo za pomivanje posode, kot je Pril Sensitive. Njegova pH-vrednost je prijazna do kože in jo priporočajo dermatologi.

Vroča in hladna voda

V večini primerov se uporaba vroče vode priporoča pri odstranjevanju maščobe in bakterij. Voda za pomivanje bi morala za optimalne rezultate imeti vsaj 45 stopinj Celzija. Ta temperatura bo neprijetna za vaše roke, zato si nadenite rokavice. Prilovo sredstvo za pomivanje posode je bilo razvito z vrhunsko encimsko tehnologijo, zato deluje učinkovito tudi pri nižjih temperaturah, kar pomeni manjšo porabo energije in je prijaznejše do okolja. Ko se voda ohladi in umaže, jo zamenjajte.

Uporaba pravega odmerka sredstva za pomivanje posode

Pri ročnem pomivanju posode se kdaj morda vprašate, koliko sredstva za pomivanje posode morate uporabiti. Od tega je pogosto odvisna vrsta sredstva za pomivanje posode, ki ga uporabljate. Pri pomivanju običajno umazane posode lahko uporabite majhen odmerek Pril power gela; za 5 litrov vode zadostuje 3 ml sredstva. Pri bolj umazani posodi uporabite 5 ml (eno žlico) na 1 liter vode.

Pri uporabi občutljivega ali nekoncentriranega sredstva za pomivanje posode Pril uporabite na 5 litrov vode 5 ml (1,5 žlice) sredstva za pomivanje posode. Če morate pomiti še posebej mastno ponev ali posodo s sprijeto hrano, lahko na 1 liter vode uporabite večji 5-ml odmerek.

Izpiranje posode

Ko ste pomili pet ali šest posod, priporočamo, da jih izperete z vročo vodo. Vroča voda bo pomagala odstraniti morebitne ostanke umazanije, mila ali bakterij na posodi. Prav tako bo prispevala k hitrejšemu sušenju in bo zmanjšala madeže in črte. Voda naj bo nekoliko bolj vroča od temperature vode pri pomivanju, da hitreje dosežete rezultate, a tudi voda sobne temperature bo v redu. 

Sušenje posode: s krpo ali na stojalu za posodo na zraku?

Če posodo posušite s krpo, jo lahko takoj pospravite, vendar vam bo takšen postopek vzel več časa. Sušenje na stojalu za posodo na zraku je pogosto boljša izbira, čeprav boste morali dlje časa čakati, da boste lahko posodo pospravili.

Ko je posoda suha, jo lahko pospravite na ustrezno mesto.

Čiščenje korita in pripomočkov za pomivanje

Ko je posoda pomita, korito pomijte s sredstvom za pomivanje posode, da odstranite bacile, bakterije in umazanijo, ki je morda ostala v vašem koritu, na delovnih pultih in štedilniku. Prav tako boste morali očistiti kuhinjske pripomočke. Kuhinjske krpe, gobice in druge kuhinjske pripomočke redno menjajte, da se znebite bakterij in bacilov.

Upoštevajte te napotke po korakih o pomivanju posode in prihranili boste čas ter trud.

Povezani članki