Nasveti za pomivanje

Če morate posodo pomiti ročno, bo vaše delo skrajšalo in izboljšalo nekaj nasvetov.

Nasveti za ročno pomivanje posode: temperatura vode

Za pomivanje večine posode je najboljša vroča voda. Vroča voda pomaga odstraniti nekatere bakterije in maščobo. Voda naj ima običajno več kot 45 stopinj Celzija, vendar vam zato še ni treba pri vsakem pomivanju kozarca vedno uporabiti termometra. Korito napolnite z vodo, ki je dovolj vroča, da držanje golih rok v vodi dlje časa ni prijetno. V večini primerov gola koža ne zdrži dalj časa v vodi, ki ima več kot 45 stopinj Celzija. Za enostavnejše pomivanje si nadenite rokavice. Gumijaste rokavice bodo zaščitile vaše roke in vam olajšale pomivanje.

Temperatura vode je pomembna tudi pri izpiranju. Z bolj vročo vodo boste lažje odstranili morebitne ostanke sredstva za pomivanje posode in določene bakterije na posodi ter pospešili sušenje, če boste posodo položili v stojalo za posodo. Prav tako boste zmanjšali madeže in črte.

Kljub našemu priporočilu o pomivanju z vročo vodo je bil Pril razvit, da zagotavlja učinkovite rezultate tudi pri nižjih temperaturah, npr. sobni. S svojo posebno encimsko tehnologijo odstrani umazanijo in maščobo ter prihrani energijo.

Odstranjevanje maščobe in sprijete hrane

Sredstva za pomivanje posode, kot je Pril, imajo polarne (ki obožujejo vodo) in nepolarne (ki obožujejo maščobo) delce, ki pomagajo maščobo odlepiti in učinkoviteje odstraniti s posode. Če pa je na posodi veliko maščobe ali celo sprijeta hrana, je najbolje, da ne začnete takoj drgniti, temveč pustite posodo v mešanici tople vode z nekaj kapljicami sredstva za pomivanje posode Pril. Po samo nekaj minutah boste z lahkoto odstranili sprijeto hrano in maščobo.

Kako prihraniti vodo

Najboljši način za prihranek vode pri ročnem pomivanju posode je:

 • Ne zamenjajte vode, ko izginejo mehurčki. Sredstvo za pomivanje posode je lahko še vedno učinkovito in prisotno, tudi če ni več mehurčkov.
 • Odstranite čim več delcev hrane s papirnato brisačo, preden posodo položite v korito. S tem bo voda ostala dlje časa čista.
 • Pomijte pet ali šest kosov posode in se nato lotite izpiranja. Vodo lahko vmes zaprete in počakajte, da se nabere več kosov.
 • Izogibajte se pomivanju posode kos za kosom pod tekočo vodo. Napolnite korito, da prihranite vodo.

Koraki pomivanja

Al se sprašujete, kako pomiti posodo? Za enostavnejše pomivanje vam predstavljamo nekaj korakov.

 1. Korito napolnite z vročo vodo.
 2. Vroči vodi dodajte nekaj kapljic sredstva za pomivanje posode Pril. Količina je odvisna od vrste sredstva za pomivanje posode, ki ga uporabljate.
 3. Pred pomivanjem odstranite ostanke hrane s posode.
 4. Najprej pomijte kozarce, krožnike in pribor. Najbolj umazano posode, lonce in ponve pustite za konec.
 5. Sredstvo za pomivanje posode temeljito izperite z vsakega kosa.
 6. Posodo posušite na stojalu za posodo ali s krpo.
 7. Operite vse kuhinjske krpe, krtačke ali krpe, da bodo pri naslednjem pomivanju spet čiste.

Uporaba stojala za sušenje posode

Morda boste za sušenje vse posode želeli uporabiti krpo, vendar to ni vedno najboljša izbira. Sušenje s krpo traja dlje časa in zahteva več truda. Sušenje na stojalu na zraku je pogosto boljša rešitev, saj se posoda temeljito posuši sama, preden jo pospravite.

Upoštevajte, da bo vlaga s posode kapljala na vaš pult pod stojalom za posodo. Če vaše stojalo nima gumijastega ali plastičnega spodnjega dela, kamor odteka voda, pod njega postavite papir za peko.

Upoštevajte te nasvete za pomivanje in posodo boste pomili hitro in učinkovito.

Povezani članki