Skip to Content

Ali lahko uporabite sredstvo za pomivanje posode za pranje avtomobila?

Sredstvo za pomivanje posode je dejansko eno najboljših čistil za avtomobilska okna in platišča. Da bi bilo čiščenje pravilno, pa boste morali uporabiti prave pripomočke in nekaj nasvetov.

Redno vzdrževanje vašega vozila je pomembno za njegovo pravilno delovanje. Sredstvo za pomivanje posode je popolno za čiščenje avtomobilskih platišč in oken. Vaš avto bo lepši, prav tako pa se boste tako znebili umazanije, delcev in soli s ceste. Da bi bilo čiščenje pravilno, upoštevajte nekaj koristnih nasvetov.

Čiščenje avtomobilskih oken in platišč: potrebni pripomočki

Pri čiščenju avtomobilskih oken in platišč boste potrebovali:

 • Eno vedro
 • Mehko gobico in krtačko
 • Krpe, ki vpijajo tekočino
 • Brisalec za okna
 • Vrtno cev
 • Krpo iz mikrovlaken

Korak za korakom: čiščenje avtomobilskih platišč in oken

 1. Avto parkirajte v senci, da preprečite prehitro sušenje.
 2. Prepričajte se, ali so vsa okna in vrata zaprta.
 3. Vedro napolnite s toplo vodo in dodajte nekaj kapljic sredstva za pomivanje posode.
 4. Uporabite mehko gobico in milnico, da zdrgnete okna, nato pa uporabite brisalec za okna, pri čemer ga po vsakem potegu zbrišite s krpo, ki vpija tekočino.
 5. Obrišite robove oken, da odstranite odvečno tekočino.
 6. Platišča avta poškropite z vrtno cevjo.
 7. Platišča zdrgnite z mehko gobico in krtačko, nato pa jih splaknite s cevjo.
 8. Osušite s krpo iz mikrovlaken.

Priprava

Če boste avto parkirali v senci, boste preprečili, da bi sonce hitro posušilo detergent na vaših oknih in platiščih, zaradi česar bi nastali madeži, ki se težko odstranijo. Preden izključite vozilo, se prepričajte, ali so vsa okna zaprta, nato pa preverite še, ali so zaprta tudi vrata.

Čiščenje avtomobilskih oken

Počakajte, da se avto povsem ohladi, nato pa napolnite vedro s toplo (ne vročo) vodo. Dodajte nekaj kapljic sredstva za pomivanje posode. Vedno začnite s čiščenjem oken. Platišča so običajno zelo umazana in zahtevajo več drgnjenja. Če boste začeli z okni, boste odpravili potrebo po menjavi vode in dodajanju dodatnega sredstva za pomivanje posode.

Čiščenje avtomobilskih platišč

Z vrtno cevjo lahko odstranite veliko umazanije in se tako izognete dodatnemu drgnjenju. S cevjo poškropite vsako platišče, nato pa jih dobro zdrgnite z gobico in krtačko, da odstranite vso umazanijo in madeže. Po čiščenju izperite vsako platišče. Ne čakajte, da očistite vsa platišča, saj se lahko milo posuši in povzroči madeže. Če boste platišča osušili s krpo iz mikrovlaken, se boste izognili tudi madežem in se znebili veliko vlage, ki se lahko oprime umazanije in povzroči umazan videz.

Sredstva za pomivanje posode ne uporabljajte na karoseriji avtomobila, lahko pa ga uporabite na oknih in platiščih. Za pravilen postopek sledite tem korakom.

Povezani članki