Skip to Content

Pomivanje posode na kampiranju

Posoda za večkratno uporabo je prijaznejša do okolja in cenejša rešitev, ko preživljate čas v čudoviti naravi, a številni se danes raje zatečejo h krožnikom, priboru in kozarcem za enkratno uporabo, ker niso prepričani, kako posodo na kampiranju pomiti. Sledi nekaj uporabnih nasvetov in trikov za vaše naslednje kampiranje.

Izbira pravega sredstva za pomivanje posode

Ne glede na to, ali ste v kampu ali sredi gozda sami, je pomembno, da uporabite sredstvo za pomivanje posode, ki je prijazno do okolja, kot je Pril Pro Nature. Kot vsa Prilova sredstva za pomivanje posode je tudi Pro Nature biorazgradljiv in zasnovan na obnovljivih surovinah.

Segrevanje, pomivanje, izpiranje in sušenje

Najboljši način za segrevanje vode za pomivanje je, da jo nalijete v ponev, kozico ali lonec, ki ste ga uporabili za kuho. Tako se bo voda segrevala, medtem ko jeste, in preprečila, da bi se morebitna hrana na straneh ali dnu posode sprijela. Ko pojeste, vročo vodo vlijte v eno od veder z malo sredstva za pomivanje posode. Pri drugem vedru za izpiranje pomite posode lahko uporabite tudi hladno vodo.

Pripomočki, potrebni za pomivanje posode na kampiranju

Najprej morate razmisliti, kaj vse morate vzeti s sabo. Potrebovali boste sredstvo za pomivanje posode, ki je prijazno do okolja, dve vedri ali veliki posodi in kuhinjske krpe. Prav tako boste potrebovali krtačko, gobico ali krpo za pomivanje, da posodo pomijete.

S sabo lahko vzamete tudi gumijaste rokavice, stojalo za posodo, cedilo in klešče, saj bo tako pomivanje še enostavnejše. 

Pomivanje posode na kampiranju: po korakih

Ali ste pripravljeni na pomivanje posode na kampiranju? Vedeti morate naslednje.

  1. Ostanke hrane odstranite s posode.
  2. Vodo segrejte na štedilniku ali ognju.
  3. Vzemite dve posodi za pomivanje (v eni naj bo vroča voda, v drugi pa hladna).
  4. Sredstvo za pomivanje posode vlijte v posodo z vročo vodo. Priporočamo biorazgradljivo sredstvo za pomivanje posode, kot je Pril Pro Nature.
  5. Posodo pomijte v vroči vodi in jo nato izperite v hladni.
  6. Posodo posušite na stojalu za posodo ali s krpo.
  7. Porabljeno vodo izlijte daleč proč od kampa.

Izlivanje uporabljene vode

Zaradi varnosti počakajte, da se voda malce ohladi, šele nato jo izlijte. Če ste v kampu, imate verjetno dostop do območja z odpadno vodo ali korita za vodo od pomivanja. Če ni takšnega območja, tekočino odcedite, koščke hrane pa položite na ogenj, da zgorijo. Umazano vodo je treba izliti vsaj 60 metrov od prostora, kjer kampirate, morebitnih poti ali virov vode, da zagotovite, da majhni delci hrane v vodi ne bi privabili živali v kamp.

Se odpravljate kampirat? Prihranite in uporabite posodo za večkratno uporabo. Pomivanje posode ni tako težavno, kot si morda mislite. Le sledite tem korakom.

Povezani članki