Skrb za zdravje pri uporabi sredstva za pomivanje posode

Ali je sredstvo za pomivanje posode škodljivo, če ga zaužiješ?

Če ste po nesreči zaužili sredstvo za pomivanje posode, lahko pride do draženja. Najbolje je, da takoj za tem spijete kozarec vode, da razredčite tekočino. Ne spodbujajte bruhanja.

Pojavijo se lahko simptomi, kot so razdražen želodec, diareja in bruhanje. Če simptomi ne izginejo ali se poslabšajo, pokličite zdravnika, center za zastrupitve ali pa obiščite urgenco.

Kaj storiti, če pride sredstvo za pomivanje posode v stik z očmi

Sredstvo za pomivanje posode, ki je prišlo v stik z očmi, je treba takoj izprati z veliko vode. Če nosite kontaktne leče, jih takoj odstranite. Tekočina lahko povzroči razdraženost in pekoč občutek, če ostane v stiku z očmi, in lahko povzroči celo meglen vid ali težko fokusiranje, če se ne izpere. Če simptomi ne izginejo, se spremenijo ali poslabšajo, pokličite zdravnika.

Ali je sredstvo za pomivanje posode strupeno, če se ne izpere?

Če boste posodo pomili in je zatem ne boste dobro izprali, lahko na krožnikih, lončkih, priboru in drugem ostane posušeno sredstvo za pomivanje posode.

V večini primerov to v majhni količini ni strupeno. Če boste posodo pomili in je ne boste dobro izprali, lahko simptome zmanjšate z zaužitjem kozarca vode, ki bo razredčil ostanke sredstva. Kakršna koli količina sredstva za pomivanje posode v vašem telesu lahko povzroči draženje, bruhanje, diarejo in razdražen želodec. Če ti simptomi ne izginejo ali se poslabšajo, se vedno obrnite na zdravnika.

Varnostni nasveti za sredstvo za pomivanje posode

Da zmanjšate možnost zaužitja sredstva za pomivanje posode ali njegovega stika z oči, vam ponujamo nekaj uporabnih varnostnih nasvetov.

  • Sredstvo za pomivanje posode vedno hranite proč od majhnih otrok in hišnih ljubljenčkov. Hranite ga na mestu, zunaj njihovega dosega, da preprečite njegovo nenamerno zaužitje.
  • Sredstvo za pomivanje posode po pomivanju temeljito izperite s posode. S tem boste zmanjšali možnost za draženje. Prav tako se boste izognili okusu po milnici pri svoji hrani ali pijači.
  • Pri drgnjenju posode premikajte gobico v smeri proč od svojega telesa, podobno kot pri rezanju z nožem. Vsakršno nenamerno škropljenje bo tako potekalo v nasprotni smeri, proč od vaših oči.

Povezani članki