Skip to Content

Kako se spopasti z bakterijami in bacili v kuhinji?

Bakterije, bacili in mikroorganizmi iz hrane in smeti onesnažujejo vaš hladilnik, delovne pulte, aparate, kuhinjska orodja, korito, odtok in drugo. Z uporabo teh nasvetov in sredstva za pomivanje posode Pril lahko svoje pripomočke, orodja in površine ohranite bolj čiste.

Kako se bacili širijo?

Bacili se običajno širijo z dotikom, lahko pa tudi po zraku, odvisno od njihove vrste. Da preprečite njihovo širjenje v kuhinji, upoštevajte nekaj enostavnih nasvetov:

  • Pred pripravo hrane si vedno umijte roke.
  • Za rezanje mesa in zelenjave uporabite različne deske za rezanje.
  • Roke si umijte takoj po tem, ko se dotaknete koša.
  • Med opravili za pripravo hrane si umijte roke, npr. med pripravljanjem surovega mesa in mešanjem solate.
  • Skrbno pomijte vilice in nože. Na njihovih zarezah in zobcih se lahko naselijo bacili in bakterije.

Kako ohraniti kuhinjske krpe, gobice in druge kuhinjske pripomočke brez bacilov in bakterij

Bacili v vašem koritu se lahko širijo in preidejo na vaše pripomočke za pomivanje. Krpa za pomivanje, gobica, krtačka, gumijaste rokavice in celo kuhinjske krpe lahko postanejo tarča bacilov. Da jih zaščitite pred bakterijami in bacili:

  • Za pravilno čiščenje gobic jih lahko med posameznimi pomivanji namočite v raztopino belila za 5 minut ali raztopino kisa za 20. Nato jih temeljito izperite in položite poleg korita, da se posušijo.
  • Krtačko za pomivanje redno umivajte, da se na njej ne naselijo bakterije. Za najboljše rezultate uporabljajte krtačko z najlonskimi ščetinami. Na njih se nabira manj bakterij.
  • Gumijaste rokavice so poceni, zato jih lahko večkrat zamenjate, vendar vseeno skrbite za to, da se nanje ne naselijo bacili in jih imejte vedno pri roki. V kuhinji uporabljajte vedno en par rokavic (ne uporabljajte istih tudi za čiščenje stranišča).
  • Rokavice temeljito izperite po vsaki uporabi. Ne pozabite, da bosta sredstvo za pomivanje posode in vroča voda pomagala odstraniti nekaj bakterij. Pred pospravljanjem rokavic jih dobro posušite: če bodo ostale vlažne, se bodo tja hitreje naselile bakterije.
  • Kuhinjske krpe in krpe za posodo redno perite in razkužujte, tudi če niso videti umazane. Za njihovo razkuževanje jih operite pri najvišji možni temperaturi.

Čiščenje kuhinje s sredstvom za pomivanje posode

Sredstvo za pomivanje posode Pril lahko uporabite tudi za čiščenje kuhinje (Povezava do »Očistite svojo kuhinjo s sredstvom za pomivanje posode«). Površine v kuhinji, kot so delovni pulti, deske za rezanje, štedilnik in kuhinjske pulte lahko temeljito očistite s sredstvom za pomivanje posode in vročo vodo. Čistiti bi jih morali redno. Za ubijanje bakterij in zmanjševanje možnosti za navzkrižno kontaminacijo lahko te površine po čiščenju razkužite tudi z izdelki, ki so primerni za površine, ki so v stiku s hrano, ali z belilom. Deske za rezanje, še posebej lesene, morate redno menjati, saj močno privlačijo bakterije.

Pri čiščenju kuhinje s sredstvom za pomivanje posode upoštevajte, da morate tudi te izdelke po vsaki uporabi očistiti in posušiti. To vključuje pomivalna krpe in vedra. Zdrgnite tudi tla, saj so tudi ta pogosta tarča bacilov.

Povezani članki