Skip to Content

Prijazno do okolja in čisto – zakaj je pomivalni stroj najbolj trajnostna izbira za pomivanje?

Zakaj je pomivalni stroj prijaznejši do okolja od ročnega pomivanja? Začnimo od začetka ... Povzeli smo koristi za okolje pri uporabi pomivalnega stroja in ročnega pomivanja in vam pojasnili, kako vam lahko različni programi pomivalnega stroja pomagajo prihraniti vodo, energijo ali oboje.

Ali je pomivalni stroj prijaznejši do okolja od ročnega pomivanja?

»Vsi poznamo očitne prednosti uporabe pomivalnega stroja. Prihrani vam čas, je bolj higieničen in učinkovitejši od ročnega pomivanja posode, prav tako pa lajša ohranjanje kuhinje pospravljene. Kakšen pa je njegov vpliv na okolje? 

Rezultati neodvisnih raziskav so prepričljivi: pomivalni stroj je dejansko najvarčnejša izbira za pomivanje. V splošnem porabi manj vode in energije, tudi kadar upoštevate energijo, porabljeno za njegovo proizvodnjo. 

Novejši stroji so energetsko učinkovitejši od starejših, veliki pomivalni stroji so v splošnem varčnejši, a v majhnem gospodinjstvu se bolje obnese kompaktnejši model, kot pa zagon na pol praznega večjega stroja.

To so osnove. Zdaj pa si oglejmo natančneje, kako zmanjšati porabo in prihraniti vodo ter energijo z uporabo ustreznih programov.«

Kateri program pomivalnega stroja se ponaša z najmanjšo porabo?

Očiten odgovor bi bil okolju prijazen program. A če živite v območju, kjer prihaja do motenj pri dobavi vode, je prihranek vode pomembnejši. Če živite v območju, kjer pogosto prihaja do motenj pri dobavi elektrike, boste morda raje več pozornosti namenili prihranku energije. Večina proizvajalcev okolju prijazno nastavitev prilagodi tako, da deluje z manj energije in porablja manj vode, vendar priporočamo, da v priročniku za pomivalni stroj preverite porabo vode in energije pri drugih ciklih, na primer pri kratkem ali tistem z manjšo porabo vode.

Kako prihraniti energijo z uporabo pomivalnega stroja?

Pomivalni stroj čim bolj napolnite, preden ga vklopite. Preberite naš priročnik za polnjenje pomivalnega stroja, da izveste, kako čim bolje izkoristiti posodo, ne da bi vam bilo treba žrtvovati moč pomivanja. Pri pomivanju vedno uporabite najnižjo možno temperaturo. Seveda boste morali pri zelo umazani posodi uporabiti višjo in tudi sicer je dobro, da občasno uporabite program z visoko temperaturo, da stroj očistite in ubijete bakterije, vendar pri vsakodnevno umazanih krožnikih, lončkih in kozarcih vseeno uporabite nižjo. Poleg tega lahko energijo prihranite z izbiro sušenja pri sobni temperaturi (če je na voljo) ali celo z zaključevanjem cikla pred korakom sušenja, da se posoda posuši na zraku.

Kot pri vsakem električnem aparatu izklopite način stanja pripravljenosti vedno, kadar ga ne uporabljate. Porabo energije lahko zmanjšate s pomivanjem pri nižji tarifi električne energije (na primer ponoči), ko je elektrika pogosto cenejša in se verjetneje dobavlja iz lokalnih elektrarn.

Kako prihraniti vodo z uporabo pomivalnega stroja?

Pred nalaganjem posode je ne izpirajte – ne pod pipo ne v stroju. Pred nalaganjem postrgajte ostanke hrane v koš, vendar ne porabljajte vode za nalogo, ki jo bo opravil pomivalni stroj. V videoposnetku Dishwasher Diaries boste videli, zakaj predhodno izpiranje ni potrebno.

You need to accept cookies to play this video

Več v tej kategoriji

 • Nasveti za trdo vodo in vaš pomivalni stroj

  Preberite, kako lahko odpravite madeže vode in druge opozorilne znake trde vode.

 • Kako se znebiti neprijetnega vonja v pomivalnem stroju?

  Uporabite te nasvete in ideje za učinkovito čiščenje, odpravljanje neprijetnih vonjav in svež vonj v vašem pomivalnem stroju.

 • Kako napolniti pomivalni stroj, da boste dobili najboljše rezultate

  Ali vas zanima, kako se pravilno napolni pomivalni stroj? Pričnite s pravilnim polnjenjem s temi vrhunskimi nasveti za nalaganje posode v pomivalni stroj.

 • Kaj se dogaja v pomivalnem stroju, ko zaprete vrata?

  Kako pomivalni stroj deluje in kaj se dogaja v njegovi notranjosti? Z videoposnetki dogajanja v njegovi notranjosti smo razkrili skrivnost!

 • Pomiti najbolj umazano posodo v pomivalnem stroju

  Dosežite vedno izjemno čistočo z našimi nasveti za predhodno namakanje, izpiranje in izdelke za posodo s trdovratnimi madeži.

 • Ohraniti kozarce, pomite v pomivalnem stroju, brez madežev vodnega kamna

  Preberite, kako napolniti pomivalni stroj in ohraniti krhke kozarce varne in katere detergente in dodatke za strojno pomivanje je dobro uporabljati za optimalne, sijoče rezultate.

 • Pri kolikšni temperaturi pomivanja se porabi največ vode in energije?

  Ugotovite, kdaj morate povišati temperaturo in kdaj je povsem v redu, če uporabite okolju prijazen program.

 • Zakaj je detergent za strojno pomivanje posode brez fosfatov prijaznejši do okolja?

  Detergenti za strojno pomivanje posode se pogosto oglašujejo kot izdelki brez fosfatov, a kaj to sploh pomeni?

 • Najboljši detergent za vaš pomivalni stroj

  Vse o različnih vrstah detergentov za strojno pomivanje, kako jih uporabljati in kam dodati.