Skip to Content

Visoka temperatura in higienično pomivanje ali nizka temperatura in prijaznost do okolja – katera temperatura za kateri namen?

Če vaš pomivalni stroj nima samodejne nastavitve ali pa ta ne zagotavlja želenih rezultatov, morate vedeti, kako ročno izbrati pravi program. Berite naprej, in izvedeli boste, katera sta prava temperatura in najboljši detergent za strojno pomivanje Somat za vse od malo umazane posode in občutljivih kozarcev do loncev z ostanki zažgane hrane in izjemno umazanih pekačev.

Kako samodejni program izbere pravo temperaturo?

Številni novejši pomivalni stroji imajo samodejni program, ki določi optimalno temperaturo glede na vrsto posode in stopnjo njene umazanosti. Senzorji zaznajo količino vode v odtekli vodi in določijo, ali je potrebna višja temperatura ali več vode, dokler ni voda, ki izteka, čista.

Katera temperatura pomivalnega stroja se ponaša z najmanjšo porabo?

V priročniku za pomivalni stroj preverite, kolikšni sta poraba vode in energije pri določenih ciklih pomivanja pri vašem modelu. V splošnem bi moral okolju prijazen program zagotavljati tako nizko porabo vode kot energije. Možno pa je, da krajši program z nižjo temperaturo porablja manj energije ali da daljši program porablja manj vode. Večina programov ima okolju prijazen program. Oglejte si spodnjo epizodo Dishwasher Diaries, da izveste, zakaj pri uporabi zmogljivega detergenta za strojno pomivanje, kot je Somat, za pomivanje večine posode zadostuje cikel s temperaturo 40 stopinj.

Prava temperatura pomivanja za umazane kose

Če okolju prijazen program ni dovolj zmogljiv za vašo najbolj umazano posodo, lonce z ostanki zažgane hrane in zamaščene pekače, je bolje, da izberete višjo temperaturo pomivanja in pridobite dobre rezultate z enim pomivanjem, kot pa da bi morali zagnati še en cikel, ker z rezultati pomivanja z okolju prijaznim ciklom niste bili zadovoljni. Druga primera, v katerih je potrebna višja temperatura pomivanja sta pri razkuževanju posode in čiščenju pomivalnega stroja s sredstvom za intenzivno čiščenje stroja Somat (priporoča se enkrat mesečno). Če ima vaš pomivalni stroj nastavitve »zelo umazano«, »intenzivno« ali »lonci in ponve«, izberite enega od teh, saj ti delujejo z visoko temperaturo.

Prava temperatura pomivanja za občutljive kose

Najbolje je, če občutljive kose, kozarce za vino in druge lomljive steklene kose pomivate pri nižji temperaturi. Ti kosi so predvsem zelo redko močno umazani, zato jih ni treba pomivati pri zelo vroči temperaturi. Vročina ali hitra sprememba temperature v pomivalnem stroju lahko steklo in krhko posodo tudi poškoduje. Programi za občutljivo pomivanje pomijejo posodo pri nižji temperaturi (celo nižji kot okolju prijazen program), čemur sledi toplejše izpiranje.

Ustrezen detergent za strojno pomivanje pri kateri koli temperaturi

Nenapisano pravilo pravi: zmogljivejši ko je detergent za strojno pomivanje, učinkovitejši bo pri nižji temperaturi. Blažji detergenti lahko zahtevajo višjo temperaturo. Najmočnejši detergenti za strojno pomivanje, kot je Somat Gold, lahko zagotovijo odlične rezultate, tudi če izberete nižjo temperaturo ali okolju prijazen program. Somat Classic pa se po drugi strani najbolje obnese pri običajnem pomivanju in lahko zahteva višjo temperaturo, da bi se lahko spopadel z zelo umazano posodo. V večini gospodinjstev je smiselno imeti pri roki dve različni vrsti detergenta in ju izmenično uporabljati glede na stopnjo umazanosti posode in uporabljeno temperaturo pomivanja.

Več v tej kategoriji

 • Nasveti za trdo vodo in vaš pomivalni stroj

  Preberite, kako lahko odpravite madeže vode in druge opozorilne znake trde vode.

 • Kako se znebiti neprijetnega vonja v pomivalnem stroju?

  Uporabite te nasvete in ideje za učinkovito čiščenje, odpravljanje neprijetnih vonjav in svež vonj v vašem pomivalnem stroju.

 • Kako napolniti pomivalni stroj, da boste dobili najboljše rezultate

  Ali vas zanima, kako se pravilno napolni pomivalni stroj? Pričnite s pravilnim polnjenjem s temi vrhunskimi nasveti za nalaganje posode v pomivalni stroj.

 • Kaj se dogaja v pomivalnem stroju, ko zaprete vrata?

  Kako pomivalni stroj deluje in kaj se dogaja v njegovi notranjosti? Z videoposnetki dogajanja v njegovi notranjosti smo razkrili skrivnost!

 • Pomiti najbolj umazano posodo v pomivalnem stroju

  Dosežite vedno izjemno čistočo z našimi nasveti za predhodno namakanje, izpiranje in izdelke za posodo s trdovratnimi madeži.

 • Ohraniti kozarce, pomite v pomivalnem stroju, brez madežev vodnega kamna

  Preberite, kako napolniti pomivalni stroj in ohraniti krhke kozarce varne in katere detergente in dodatke za strojno pomivanje je dobro uporabljati za optimalne, sijoče rezultate.

 • Ali je pomivalni stroj najbolj trajnostna izbira za pomivanje?

  Preberite, zakaj pomivalni stroji prihranijo vodo in energijo.

 • Zakaj je detergent za strojno pomivanje posode brez fosfatov prijaznejši do okolja?

  Detergenti za strojno pomivanje posode se pogosto oglašujejo kot izdelki brez fosfatov, a kaj to sploh pomeni?

 • Najboljši detergent za vaš pomivalni stroj

  Vse o različnih vrstah detergentov za strojno pomivanje, kako jih uporabljati in kam dodati.