Skip to Content

Nežno in zahtevno – kako lahko ohranite svoje kozarce varne v pomivalnem stroju

Kozarci so dive v svetu pomivalnih strojev. Morda bi si mislili, da je njihovo pomivanje enostavno, vendar so vzrok številnih težav in gotovo se včasih celo vprašate, ali je vse skupaj sploh vredno. Pojasnili vam bomo, zakaj je pomivalni stroj dejansko najboljša izbira za pomivanje vaših kozarcev in kako se lahko izognete koroziji in madežem vodnega kamna z uporabo nekaj osnovnih dodatkov. Prav tako bomo z vami delili nekaj specifičnih nasvetov za polnjenje pomivalnega stroja, ki vam bodo pomagali preprečiti lomljenje kozarcev.

Kako lahko preprečite lomljenje kozarcev v pomivalnem stroju?

Vsi poznamo občutek neodločenosti, ali pomiti čudovit, krhek kozarec za vino ročno (ker nas skrbi, da se bo zlomil) ali pa ga postaviti v pomivalni stroj (ker vsi vemo, da bo lepše pomit in bolj sijoč kot pri ročnem pomivanju). Dobro vzdrževan pomivalni stroj in pravilni detergent za strojno pomivanje bosta zagotovila boljše rezultate, to ni vprašljivo, a kaj lahko storimo, da bi kar najbolj zmanjšali možnost, da se bodo kozarci med pomivanjem zlomili? Tukaj je nekaj nasvetov in pametnih idej:

1. Nasprotno od priljubljenega mnenja premeščanje kosov med pomivanjem ni glavni razlog za zlom kozarcev v pomivalnem stroju. Kozarcev ne meče po stroju, temveč se zgolj poškropijo z vodo, ki jih ne bi smela poškodovati, če je pomivalni stroj pravilno napolnjen. Visoka temperatura pa je lahko krivec. Krhke kozarce pomijte s ciklom za občutljive kose, če ga pa vaš stroj nima, uporabite nastavitev z nizko temperaturo.

2. Krhke kozarce vedno položite v zgornjo košaro pomivalnega stroja. Tam je temperatura nižja, intenzivnost škropljenja pa manjša. Če morate v spodnjo košaro položiti večje steklene vaze ali karafe, se prepričajte, ali so varno nameščene in uporabite cikel z nizko temperaturo.

3. Če ima vaš pomivalni stroj posebne odprtine za peclje kozarcev za vino, jih uporabite. Morda se nahajajo na robu majhne zložljive police na obeh straneh zgornje košare, kamor običajno položite velike pripomočke.

4. Če so vaši kozarci za vino previsoki, da bi jih postavili pokončno, lahko morda prilagodite višino svoje zgornje košare. Po navadi pomislimo na premikanje košare navzgor, da bi lahko postavili v spodnjo košaro večje krožnike, a prav tako jo lahko premaknete navzdol, da prilagodite višino za večje kozarce za vino.

5. Nekateri pomivalni stroji so opremljeni z namensko košaro za kozarce za vino, drugi proizvajalci pa jo ponujajo kot dodatek, ki se kupi ločeno. Prav tako lahko kupite dodatke za pomivalni stroj brez znamke, posebej zasnovane za varno pomivanje kozarcev v pomivalnem stroju. Na voljo so v obliki vstavkov, podobnih košarici za pribor, ali silikonskih stabilizatorjev, ki se namestijo na zobe pomivalnega stroja in pecelj kozarca za vino.

Kako preprečiti madeže vodnega kamna na kozarcih?

Madeži vodnega kamna na kozarcih so opozorilni znak trde vode. Za več informacij preberite naš članek o tem, kako se spopasti s trdo vodo in z vodnim kamnom. Uporaba tablet z večkratnim delovanjem, kot so tablete Somat All in 1, Somat All in 1 Extra, Somat Gold in Somat Power Gel z dodanim sredstvom za mehčanje vode, bo zaščitila vaše kozarce pred belimi ostanki in madeži vode, ki jih povzroča vodni kamen. Če pa je vaša voda trša od 21° dH (stopnja nemške trdote) ali pa uporabljate detergent brez soli, kot je Somat Classic, boste morali v pomivalni stroj dodati sol Somat. Sredstvo za izpiranje Somat bo kozarcem zagotovilo izjemen sijaj. Ko to storite, bodo težave z vodnim kamnom stvar preteklosti. 

You need to accept cookies to play this video

Več v tej kategoriji

 • Nasveti za trdo vodo in vaš pomivalni stroj

  Preberite, kako lahko odpravite madeže vode in druge opozorilne znake trde vode.

 • Kako se znebiti neprijetnega vonja v pomivalnem stroju?

  Uporabite te nasvete in ideje za učinkovito čiščenje, odpravljanje neprijetnih vonjav in svež vonj v vašem pomivalnem stroju.

 • Kako napolniti pomivalni stroj, da boste dobili najboljše rezultate

  Ali vas zanima, kako se pravilno napolni pomivalni stroj? Pričnite s pravilnim polnjenjem s temi vrhunskimi nasveti za nalaganje posode v pomivalni stroj.

 • Kaj se dogaja v pomivalnem stroju, ko zaprete vrata?

  Kako pomivalni stroj deluje in kaj se dogaja v njegovi notranjosti? Z videoposnetki dogajanja v njegovi notranjosti smo razkrili skrivnost!

 • Pomiti najbolj umazano posodo v pomivalnem stroju

  Dosežite vedno izjemno čistočo z našimi nasveti za predhodno namakanje, izpiranje in izdelke za posodo s trdovratnimi madeži.

 • Ali je pomivalni stroj najbolj trajnostna izbira za pomivanje?

  Preberite, zakaj pomivalni stroji prihranijo vodo in energijo.

 • Pri kolikšni temperaturi pomivanja se porabi največ vode in energije?

  Ugotovite, kdaj morate povišati temperaturo in kdaj je povsem v redu, če uporabite okolju prijazen program.

 • Zakaj je detergent za strojno pomivanje posode brez fosfatov prijaznejši do okolja?

  Detergenti za strojno pomivanje posode se pogosto oglašujejo kot izdelki brez fosfatov, a kaj to sploh pomeni?

 • Najboljši detergent za vaš pomivalni stroj

  Vse o različnih vrstah detergentov za strojno pomivanje, kako jih uporabljati in kam dodati.