Skip to Content

Kako se znebiti neprijetnega vonja v pomivalnem stroju?

Ali je posoda, ki jo vzamete iz pomivalnega stroja, sijoče čista, v pomivalnem stroju pa zaznate neprijeten vonj? Ali v svojem pomivalnem stroju zaznate nenavaden vonj pred pomivanjem ali po njem? Pojasnili vam bomo, kaj narediti, da bo vaša posoda tudi dišala tako čisto, kot je videti, vse od sredstva za čiščenje pomivalnih strojev do deodoranta za strojno pomivanje.

Kako očistiti pomivalni stroj s sredstvom za čiščenje pomivalnih strojev Somat?

Če ima sam pomivalni stroj neprijeten vonj, je morda čas, da ga temeljito očistite. K sreči je to preprosta naloga, ki jo je najbolje izvajati redno, da preprečite neprijetni vonj in se izognete dragim popravilom. Preprosto sledite spodnjim navodilom po korakih:

1. Najpogostejši krivec so organski odpadki, ki se nabirajo na dnu vašega pomivalnega stroja. Filtre, ki preprečujejo, da bi ostanki hrane, umazanija in drugi delci zamašili pomivalni stroj, očistite takoj po zaključku cikla pomivanja. Večina strojev je zasnovanih podobno, vendar vseeno imejte pri roki priročnik, da boste lahko preverili posebnosti svojega modela.

2. Za dostop do filtra odstranite spodnjo košaro. Morda boste morali odstraniti veliko kovinsko zaščito, v kateri se je morda tudi nakopičila umazanija ali pa so se nanjo prijeli ostanki hrane (če je tako, jo očistite). Na sredini kovinske podlage je plastični filter, ki ga lahko enostavno odvijete. Morda si boste želeli nadeti rokavice, saj se zdaj začne bolj umazan del naloge.

3. Filter izperite pod vročo vodo in ga nato očistite s toplo milnico. Če je mogoče, uporabite staro krtačko, saj so se ostanki hrane verjetno nabirali kakšen mesec (ali celo več). Če imate težave z odstranjevanjem umazanije, filter namočite v toplo vodo za nekaj časa in ga nato obrišite s sredstvom za čiščenje pomivalnih strojev.

4. Filter zamenjajte in notranjost pomivalnega stroja pobrišite s sredstvom za čiščenje pomivalnih strojev, posebej okrog vrat. Morda boste morali uporabiti sredstvo za odstranjevanje vodnega kamna. Če boste opazili, da se je nabralo veliko vodnega kamna, uporabite sol za pomivalni stroj, ki bo uravnotežila stopnjo trdote vode. 

5. Uporabite sredstvo za čiščenje pomivalnih strojev, da odstranite morebitne ostanke maščobe in vodnega kamna s pip, ventilov in cevi, ki jih ne morete očistiti ročno. Somat ponuja intenzivno sredstvo za čiščenje, ki se doda pri ciklu z najvišjo temperaturo v prazen stroj. V spodnjem videoposnetku je prikazano, kako deluje.

Tablete za čiščenje pomivalnega stroja Somat so manj agresivne, zato jih lahko uporabljate pri pomivanju običajno umazane posode. V spodnjem videoposnetku si oglejte, kako delujejo.

Kako ohraniti pomivalni stroj čist?

Zgornje korake mehanskega in kemičnega čiščenja bi bilo treba izvesti približno enkrat mesečno. Količino ostankov hrane v filtru lahko zmanjšate tako, da s posode pred nalaganjem v pomivalni stroj hrano vedno postrgate. Krožnikov sicer ne splakujte, saj lahko s tem negativno vplivate na delovanje sredstva za čiščenje. Da odpravite vonj po plesni, ki ga povzroča postana voda, pustite vrata stroja po zaključenem ciklu nekaj časa odprta, da se pomivalni stroj prezrači.

Uporabite izdelek Somat Deo Duo-Perls, da bo vaš pomivalni stroj dišal po čistem.

Seveda pa obstaja ena faza postopka pomivanja, ko neprijetnih vonjav v pomivalnem stroju ni mogoče povsem odpraviti – ko stroj napolnite s posodo, ki še ni čista. To lahko postane težava, če posodo nalagate več dni in/ali je zunaj toplo. V tem primeru je vaš prijatelj deodorant za strojno pomivanje. Somat Deo Duo-Perls doda prijeten vonj, ki nevtralizira neprijetnega, ali vonj po limoni in pomaranči, s katerim se vaš pomivalni stroj osveži z vsakim ciklom. Prijeten vonj se ohrani do 60 pomivanj. V spodnjem videoposnetku si oglejte, kako deluje.

Več v tej kategoriji

 • Nasveti za trdo vodo in vaš pomivalni stroj

  Preberite, kako lahko odpravite madeže vode in druge opozorilne znake trde vode.

 • Kako napolniti pomivalni stroj, da boste dobili najboljše rezultate

  Ali vas zanima, kako se pravilno napolni pomivalni stroj? Pričnite s pravilnim polnjenjem s temi vrhunskimi nasveti za nalaganje posode v pomivalni stroj.

 • Kaj se dogaja v pomivalnem stroju, ko zaprete vrata?

  Kako pomivalni stroj deluje in kaj se dogaja v njegovi notranjosti? Z videoposnetki dogajanja v njegovi notranjosti smo razkrili skrivnost!

 • Pomiti najbolj umazano posodo v pomivalnem stroju

  Dosežite vedno izjemno čistočo z našimi nasveti za predhodno namakanje, izpiranje in izdelke za posodo s trdovratnimi madeži.

 • Ohraniti kozarce, pomite v pomivalnem stroju, brez madežev vodnega kamna

  Preberite, kako napolniti pomivalni stroj in ohraniti krhke kozarce varne in katere detergente in dodatke za strojno pomivanje je dobro uporabljati za optimalne, sijoče rezultate.

 • Ali je pomivalni stroj najbolj trajnostna izbira za pomivanje?

  Preberite, zakaj pomivalni stroji prihranijo vodo in energijo.

 • Pri kolikšni temperaturi pomivanja se porabi največ vode in energije?

  Ugotovite, kdaj morate povišati temperaturo in kdaj je povsem v redu, če uporabite okolju prijazen program.

 • Zakaj je detergent za strojno pomivanje posode brez fosfatov prijaznejši do okolja?

  Detergenti za strojno pomivanje posode se pogosto oglašujejo kot izdelki brez fosfatov, a kaj to sploh pomeni?

 • Najboljši detergent za vaš pomivalni stroj

  Vse o različnih vrstah detergentov za strojno pomivanje, kako jih uporabljati in kam dodati.