Skip to Content

Močno umazana posoda – kako pomiti najbolj umazano posodo v pomivalnem stroju

Tudi če vaš pomivalni stroj brez težav pomije vsakodnevno umazano posodo in pribor, lahko pomivanje zelo umazanih loncev, ponev z ostanki zažgane hrane in drugih močneje umazanih kosov zahteva več napora. Preberite naše nasvete za predhodno namakanje, izpiranje in izdelke za trdovratne madeže, s katerimi boste vedno dosegli izjemno čistočo. 

Kako pomiti lonec z ostanki zažgane hrane v pomivalnem stroju?

Vsi smo to že doživeli – samo za trenutek umaknete pogled z rižote ali paradižnikove omake, ki vre, in ne samo, da ste uničili večerjo, temveč ste sedaj tudi ponosen lastnik posode iz nerjavečega jekla, ki je prekrita s tako trdo in debelo plastjo, da se vam zazdi, da ste jo verjetno uporabili zadnjič. A če je lonec dejansko izdelan iz nerjavečega jekla, je to vaš srečni dan. Z malce namakanja, pravo nastavitvijo pomivalnega stroja in uporabo pravega čistilnega sredstva bo lonec spet čist in pripravljen za naslednjo jed.

1. Običajno umazane posode ni treba namakati ali izpirati, preden jo naložite v pomivalni stroj. Lonec z ostanki zažgane hrane je nekoliko drugačna zadeva, zato ga kar čim prej namočite v topli vodi. V tem koraku ne uporabljajte običajnega pomivalnega sredstva ali drugega dodatka. Že sama voda bo pomagala zmehčati trdo plast. Če boste uporabili malo dodatka, lonec dobro izperite, preden ga vstavite v pomivalni stroj, saj lahko njegovi ostanki vplivajo na rezultat pomivanja.

Kako pomiti lonec z ostanki zažgane hrane v pomivalnem stroju?

2. Ko se je lonec z ostanki zažgane hrane dovolj dolgo namakal, postrgajte skorjo na dnu z leseno žlico ali lopatko, da jo odstranite, nato pa jo še natančneje odstranite s plastičnim strgalom ali žičnato gobico. 

3. Najbolje je, da lonec z ostanki zažgane hrane pomijete samo z zelo umazano posodo. Po zabavi ali večji večerji je najbolje, da krožnike in kozarce pomijete z manj intenzivnim programom, lonce z ostanki zažgane hrane, lepljive ponve in umazane pekače pa z intenzivnejšim. Če nimate dovolj posode za ločeno pomivanje z intenzivnim programom, lonec z ostanki zažgane hrane pomijte z neobčutljivo in nelomljivo posodo, kozarce za vino ter porcelanaste kose pa pustite za kakšno drugo pomivanje.

4. Pomivalnega stroja ne polnite preveč in ne nagibajte lonca, da bi prihranili prostor, kot naredite sicer. Več prostora kot pustite okrog lonca, več vode bo prišlo v stik z njim in čistejši bo. Preverite, ali se v vašem priročniku za pomivalni stroj ali na spletnem mestu proizvajalca priporoča, da najbolj umazano posodo položite v poseben del. Če takšnega priporočila ni, lonec z ostanki zažgane hrane položite obrnjenega navzdol v spodnjo košaro. 

5. Na pomivalnem stroju izberite najintenzivnejši program. Odvisno od modela je to lahko nastavitev z visoko temperaturo ali oznako »zelo umazano«, »umazano« ali »lonci in ponve«.

You need to accept cookies to play this video

6. Poleg pravega izdelka za čiščenje je zelo pomembna tudi vroča voda, ki bo umazano posodo spremenila v čisto. Če se voda v vaši pipi segreva kar nekaj časa, bo enako veljalo za vodo v vašem pomivalnem stroju, saj večina pomivalnih strojev črpa vročo vodo. Da bi bila voda kar najbolj vroča že na začetku, pred vklopom pomivalnega stroja odprite toplo vodo na pipi. Da vode nato ne odlijete po nepotrebnem, lahko napolnite grelnik vode ali vedro za čiščenje tal. 

7. Za najbolj umazano posodo priporočamo izdelek Somat Gold 12, tablete za strojno pomivanje z večkratnim delovanjem in dodatno močjo, ki bodo z umazanih loncev in ponev odstranile ostanke zažgane hrane. Ne uporabljajte dveh tablet hkrati, saj s tem rezultati ne bodo dvakrat boljši. Prav nasprotno – čezmerna količina detergenta lahko dejansko pusti na posodi ostanke, ki se težko izperejo. Oglejte si spodnji videoposnetek o tem, kako te zmogljive tablete delujejo.

8. Običajno bi želeli počakati, da se program sušenja pomivalnega stroja povsem zaključi, vendar je lonec z ostanki zažgane hrane bolje vzeti ven, dokler je še vlažen. Tako bodo morebitni ostanki, ki med pomivanjem niso bili odstranjeni, ostali mehki in jih boste lahko enostavno odstranili z roko. Med postopkom sušenja se ti ponovno prilepijo na posodo in spet boste na začetku.

Kako pomiti ponev z ostanki zažgane hrane v pomivalnem stroju?

Večina zgornjih korakov za čiščenje lonca z ostanki zažgane hrane velja tudi za čiščenje ponve z ostanki zažgane hrane – če je ta iz nerjavečega jekla! Če pa je posoda izdelana iz anodiziranega aluminija, je ne smete pomivati v pomivalnem stroju. Teflonski lonci in ponve s premazom proti sprijemanju se lahko pomivajo v pomivalnem stroju (preverite oznako na dnu lonca/ponve, embalažo ali spletno mesto proizvajalca), vendar morate preskočiti uporabo žičnate gobice iz 2. koraka.

Kako pomiti ZELO umazano posodo v pomivalnem stroju?

»Ko enkrat uspešno pomijete lonec ali ponev z ostanki zažgane hrane, se vam bo običajno umazana posoda zdela kot mala malica, vendar pa boste kljub temu morali upoštevati nekaj dodatnih napotkov:

1. Umazano posodo pomivajte s ciklom za zelo umazano posodo, samo če ste prepričani, da je dovolj trpežna in prenese visoke temperature.

2. Vse umazane posode ne morete položiti obrnjene navzdol, kot bi storili z loncem ali s ponvijo z ostanki zažgane hrane, morate pa med njimi pustiti dovolj prostora. Med dvema zelo umazanima krožnikoma lahko na primer pustite prazen prostor za en krožnik. 

3. Skrbno razmislite o tem, kako boste napolnili pomivalni stroj, kadar so kosi, ki bi jih običajno položili v zgornjo košaro, bolj umazani kot običajno. Lonček za kavo, v katerem ste spekli majhno tortico, morate na primer položiti v spodnjo košaro, tudi če bi ga sicer položili v zgornjo.

4. Umazane pekače je pogosto prav tako težko pomiti kot lonce in ponve z ostanki zažgane hrane, zato jih po potrebi najprej namočite, tako kot je bilo opisano prej (samo v vodi).«

Več v tej kategoriji

 • Nasveti za trdo vodo in vaš pomivalni stroj

  Preberite, kako lahko odpravite madeže vode in druge opozorilne znake trde vode.

 • Kako se znebiti neprijetnega vonja v pomivalnem stroju?

  Uporabite te nasvete in ideje za učinkovito čiščenje, odpravljanje neprijetnih vonjav in svež vonj v vašem pomivalnem stroju.

 • Kako napolniti pomivalni stroj, da boste dobili najboljše rezultate

  Ali vas zanima, kako se pravilno napolni pomivalni stroj? Pričnite s pravilnim polnjenjem s temi vrhunskimi nasveti za nalaganje posode v pomivalni stroj.

 • Kaj se dogaja v pomivalnem stroju, ko zaprete vrata?

  Kako pomivalni stroj deluje in kaj se dogaja v njegovi notranjosti? Z videoposnetki dogajanja v njegovi notranjosti smo razkrili skrivnost!

 • Ohraniti kozarce, pomite v pomivalnem stroju, brez madežev vodnega kamna

  Preberite, kako napolniti pomivalni stroj in ohraniti krhke kozarce varne in katere detergente in dodatke za strojno pomivanje je dobro uporabljati za optimalne, sijoče rezultate.

 • Ali je pomivalni stroj najbolj trajnostna izbira za pomivanje?

  Preberite, zakaj pomivalni stroji prihranijo vodo in energijo.

 • Pri kolikšni temperaturi pomivanja se porabi največ vode in energije?

  Ugotovite, kdaj morate povišati temperaturo in kdaj je povsem v redu, če uporabite okolju prijazen program.

 • Zakaj je detergent za strojno pomivanje posode brez fosfatov prijaznejši do okolja?

  Detergenti za strojno pomivanje posode se pogosto oglašujejo kot izdelki brez fosfatov, a kaj to sploh pomeni?

 • Najboljši detergent za vaš pomivalni stroj

  Vse o različnih vrstah detergentov za strojno pomivanje, kako jih uporabljati in kam dodati.