Skip to Content

Kako odpraviti vodni kamen – nasveti za trdo vodo in vaš pomivalni stroj

Kaj je trda voda in zakaj škoduje vašemu pomivalnemu stroju? Pojasnili vam bomo vzroke vodnega kamna in vam ponudili naše nasvete o spopadanju z učinki trde vode s pravimi dodatki za strojno pomivanje. Kvarnik: življenje s trdo vodo ni tako težavno!

Kaj je vodni kamen? Kaj pomeni to, da je voda trda?

Na kratko: vodni kamen je vidni rezultat trde vode. Viden je kot bel ostanek na strojno pomitih kozarcih, redno pojavljajoči se madeži vode na posodi ali sivi ali beli nakopičeni delci okrog vrat pomivalnega stroja. Če opazite te opozorilne znake, veste, da imate trdo vodo. Kaj to pomeni? Če živite v območju s trdo vodo, voda, ki priteče iz vaših pip, vsebuje veliko mineralov, saj je filtrirana skozi apnenec in drobnozrnati apnenec. Drobni delci magnezijevega in kalcijevega karbonata, filtrirani iz teh plasti kamnin, se odlagajo v običajni vodi iz pipe in za nas niso škodljivi. So pa škodljivi za gospodinjske aparate, na primer grelnik vode ter pralni in pomivalni stroj, če pustite, da se nakopičijo do stopnje vodnega kamna. Če niste prepričani, ali je voda pri vas trda, verjetno ni, lahko pa to preverite pri lokalnih oblasteh, kjer boste izvedeli za točno trdoto vode v vašem območju.

Kako lahko preprečite vodni kamen s soljo za pomivalni stroj?

Najboljši način za spopadanje s trdo vodo je, da preprečite, da bi se ta sploh nakopičila do stopnje vodnega kamna. Glede na stopnjo trdote izdelki Somat zagotavljajo več vrst zaščite pred vodnim kamnom. Detergenti za strojno pomivanje s formulami z večkratnim delovanjem že vsebujejo sol za pomivalni stroj, ki zadošča pri določeni ravni trdote vode. Takšni so na primer: Somat All in 1, Somat All in 1 Extra, Somat Gold in Somat Power Gel. Vaš pomivalni stroj varujejo pred kopičenjem vodnega kamna in preprečujejo bele madeže na kozarcih ter madeže vode na posodi do 21° dH (stopnja trdote). 

Če pa je voda trša ali pa uporabljate detergent brez soli, kot je Somat Classic, boste morali sol dodati ločeno. Čeprav gre s kemičnega vidika za natrijev klorid, podoben kuhinjski soli, običajne kuhinjske soli ne smete uporabiti v pomivalnem stroju, saj bi lahko drobna zrnca poškodovala pomivalni stroj. Sol za pomivalni stroj zmehča vodo s privlačenjem drobnih delcev magnezija in kalcija, s čimer prepreči, da bi se ti prenesli na posodo, kozarce ali dele pomivalnega stroja. Na voljo je v velikem pakiranju, ki se vsipa v ustrezen predel za sredstvo za mehčanje vode na kovinski podlagi pomivalnega stroja pod spodnjo košaro. Ko boste odvili pokrov, se vam bo predel morda zdel majhen, a ko boste začeli sol vsipati, boste presenečeni, koliko je lahko vanj spravite. Ne skrbite, če je predel za sredstvo za mehčanje poln vode. Sol se mora pomešati z vodo in raztopiti, da bi lahko izvedla svojo čarovnijo. V spodnjem videoposnetku si oglejte, kako deluje.

Kako lahko odstranite vodni kamen s sredstvom za odstranjevanje vodnega kamna?

Zdaj ko veste, kako lahko preprečite vodni kamen v svojem pomivalnem stroju, se vam (upajmo) ne bo treba nikoli več ukvarjati s težavami, ki jih povzroča trda voda. Razen, seveda, če imate omaro, polno kozarcev, ki imajo na steklu grde bele madeže, ali posodo z madeži vode. Dobra novica je, da bodo po naslednjem pomivanju z vašim novimi tabletami/gelom z večkratnim delovanjem ali uporabi soli za pomivalni stroj postali sijoče čisti. Slaba novica je, da je nakopičen vodni kamen v vašem pomivalnem stroju težje odstraniti. Če opazite debele, trde sloje nakopičenega vodnega kamna v stroju, uporabite intenzivno sredstvo za čiščenje stroja Somat, da ga odstranite in preprečite, da bi poškodoval stroj. Enkrat mesečno je dobro vklopiti cikel intenzivnega čiščenja in tako zagotoviti, da trda voda ne bo poškodovala vašega pomivalnega stroja.

Več v tej kategoriji

 • Kako se znebiti neprijetnega vonja v pomivalnem stroju?

  Uporabite te nasvete in ideje za učinkovito čiščenje, odpravljanje neprijetnih vonjav in svež vonj v vašem pomivalnem stroju.

 • Kako napolniti pomivalni stroj, da boste dobili najboljše rezultate

  Ali vas zanima, kako se pravilno napolni pomivalni stroj? Pričnite s pravilnim polnjenjem s temi vrhunskimi nasveti za nalaganje posode v pomivalni stroj.

 • Kaj se dogaja v pomivalnem stroju, ko zaprete vrata?

  Kako pomivalni stroj deluje in kaj se dogaja v njegovi notranjosti? Z videoposnetki dogajanja v njegovi notranjosti smo razkrili skrivnost!

 • Pomiti najbolj umazano posodo v pomivalnem stroju

  Dosežite vedno izjemno čistočo z našimi nasveti za predhodno namakanje, izpiranje in izdelke za posodo s trdovratnimi madeži.

 • Ohraniti kozarce, pomite v pomivalnem stroju, brez madežev vodnega kamna

  Preberite, kako napolniti pomivalni stroj in ohraniti krhke kozarce varne in katere detergente in dodatke za strojno pomivanje je dobro uporabljati za optimalne, sijoče rezultate.

 • Ali je pomivalni stroj najbolj trajnostna izbira za pomivanje?

  Preberite, zakaj pomivalni stroji prihranijo vodo in energijo.

 • Pri kolikšni temperaturi pomivanja se porabi največ vode in energije?

  Ugotovite, kdaj morate povišati temperaturo in kdaj je povsem v redu, če uporabite okolju prijazen program.

 • Zakaj je detergent za strojno pomivanje posode brez fosfatov prijaznejši do okolja?

  Detergenti za strojno pomivanje posode se pogosto oglašujejo kot izdelki brez fosfatov, a kaj to sploh pomeni?

 • Najboljši detergent za vaš pomivalni stroj

  Vse o različnih vrstah detergentov za strojno pomivanje, kako jih uporabljati in kam dodati.